Zimsko trčanje

Ovdje donosimo nekoliko preporuka kojima si možete olakšati trčanje u zimskim uvjetima. Zimski period možda nije idealan za početnike u trčanju, ali početnici ga mogu iskoristiti za brže, duže ili kraće šetnje i tako iznimno dobro spremiti tijelo za proljeće kada se to može okruniti trčanjem.

Oblačenje

Winter-Running-Guide_2Zimi se oblači više tanjih slojeva i dry fit jakna. Obući se treba tako da vam je čak po malo hladno kada izađete. Ukoliko vam je ugodno toplo u odjeći u trenutku izlaska-definitivno ste se pretoplo obukli i slijedi pregrijavanje! Obavezni materijali su dry and fit. Pamuk ne dolazi u obzir, natopit će se znojem, bit će na vama kao mokra deka i početi vas hladiti-zaradit ćete neku prehladu ili nešto gore. Jedan mali trik-na noge možete slobodno obući najlonsku vrećicu, staviti u tenisicu a gronji dio malo obljepiti selotejpom. Noga će se brzo upariti- i imat ćete tople noge cijelo vrijeme, čak i ako se tenisice smoče.

Dehidracija

Vreba i zimi-ista pravila hidracije vrijede i zimi. Ispod jakne imat ćete iznimno mokru odjeću. Gubit ćete tekućinu i zimi. Opasnost od dehidracije time je veća jer je smanjen subjektivni osjećaj žeđi zbog hladnoće.

Klizav teren

Pripazite na klizav teren. Snijeg jeste klizav ali ga vidimo i svjesno smo toga. Najopasnije je suho i hladno vrijeme gdje su trotoari u ulice suhi ali se može naletiti ponegdje neočekivano na tanak film leda na asfaltu.

Buka okoline

Inače na trčanju nije preporučljivo nositi slušalice u oba uha. Nećete čuti auto, ili psa koji vam se približava s leđa. Buka auta zimi koji dolaze iza vas je u principu manja, tiši su zbog snijega koji upija zvuk. I toga se treba paziti i čuvati leđa.

Brzina trčanja

Zimi ćete trčati definitivno sporije. Trčanje zimi poveća plućnu cirkulaciju do 30% (dr. Ivo Belan) što može izazvati napad angine pectoris kod osjetljivih osoba. Troši se i više energije pa se trkači brže umaraju.

Maske preko lica

Kratko-ne. Mi trčimo do -10 i nitko nije imao problema. Ukoliko stavite masku, udisat ćete mikrovlakna sa maske ili šala, udisat ćete svoj CO2 a također i jako vlažan zrak i kapljice u pluća-što nikako nije dobro. Slobodno-bez maski. Dišite normalno kao što inače dišete kad trčite. I uživajte. Zimsko trčanje ima svojih čari.

Ukoliko imate nedoumica-slobodno nam pišite.